сряда, 28 септември 2011 г.

„Пост-рок за нас е просто знак...”



- ни написа Максим Стоименов (барабани в MA) някъде час след сутрешното кафе и 8 пъти по толкова преди концерта на Мental Architects с двамата британци от KHUDA в столичния клуб THE BOX .


Мental Architects е за момента единствената пост-рок група в България, която, освен че си прави собствената музика, се е нагърбила със задачата да създаде чувство за общност на хората, които са фенове на стила и да преведе през граница у нас едни от най-интересните европейски и световни имена от тази сцена.

Меntal Architects са Антон Велев (китара), Николай Рангелов (бас) и Максим Стоименов (барабани). Събират се като група през 2002-ра в София и издават два концептуални албума - Frequencies (2006) и Shadows (2007). През май 2008-ма са отличени като най-добрата група на конкурса Jack Daniel’s Battle of the Bands. Точно преди 3 месеца пък – на 28 май, на същата сцена, докато си представяха новите композиции в Patience, Communication, Understanding, Go!, аз ги отличих за себе си като една от най-интересните групи, които са случвали в България въобще. От тогава ги дебна и чакам нов взрив от звук и емоция. И защото чакането си е изнервящата работа, а посланията тук са за търпение, комуникация и разбиране, драснах няколко въпроса към момчета, събрах още толкова от фенове и приятели от МАЛКА СЦЕНА и ...ето ви ги, заедно с отговорите на Макс (MA):


MС: Има ли нещо умишлено в това, че именно с Khuda ще откриете поредицата от пост-рок концерти в София или така...случайно се получи? Питам, защото тях ги сравняват по страниците във FB с друга една група – And So I Watch From Afar и...вас  също.

MA: Със сигурност беше умишлено, че ги поканихме, но реда на събитията си зависи единствено от плановете на групите и техните турнета. А за това, че и двете банди са повлияни до някаква степен от ASIWYFA може само да ни радва, защото това ще осигури едно пълно „пост-преживяване” на публиката.

МС: Как изобщо подбирате групите, които да поканите да свирят в София по тази линия от концерти – това са групи, които имат турнета и миванат наблизо и са добри, това са групи, с които ви се свири на една сцена или пишете на достатъчно много и който успее да се вреди? 

MA: Отново, всичко зависи от плановете на бандите, които са на турне. Просто обсъждаме с румънските и гръцките колеги кои банди ще минават и правим концертите заедно, за да можем да осигурим на бандите, които са яки и ни кефят възможност да свирят повече в балканския регион.

МС: Какво стана с идеята и проучването на публиката за God Is An Astronaut? А бихте ли се заели със задачата Red Sparowes – в София?

MA: За момента не можем да коментираме GIAA. Може да има и изненади. А за RS, разбира се ако имат турне наблизо и са готови да ги приютим в домашни условия.

МС: Какво се случи в студиото? Похвалете се? Какво записахте? Кога ще го чуем? Друг такъв убийствен клип мислите ли?

MA: Всичко е записано. Изпращаме материала да се смесва в началото на октомври. Записахме 8 парчета. Надяваме се, че ще можем да ги представим през Февруари. А следващият клип ще стане още по-добре, вече имаме известно ноухау.

МС: Какво стана с идеята да запишете вокал към едно от новите парчета? Размина ли се?

MA: Работи се по въпроса. Там също ще има изненади.

МС: Между другото голяма част от пост-рок групите работят на приятелски начала – заемат си техника, итструменти, сами се издават, продуцират, промотират се едни други. Вие как се справяте като сте едната ни единествена за момента пост-рок банда? Кой ви помога, финансира? Как се издържате всъщност?

MA: За момента се финансираме сами и разчитаме на помощта на приятели, които нямат общо със стила, но са готини хора и добри музиканти. Това, че правим музиката, която правим, по никакъв начин не ни отделя от всички наши колеги. Тук сме, за да си помагаме.

МС: Доволни ли сте от диалога с феновете? Малко ли са ви, много ли са? Активни ли са и отворени ли са им ушите за още нови групи?

MA: Нашите фенове са част нашето семейство. Никога не може един човек, който те подкрепя да е в излишък. Клише, но факт. Стараем се да бъдем близки с всеки един от тях и да отделяме специално внимание на всеки въпрос и покана , защото те са хората, които ни зареждат и помагат в трудните моменти.

МС: Вие откъде се зареждате с нова музика? Кои свежи имена на пост-рок сцената ви правят впечатление напоследък?

MA: Зареждаме се чрез групите, които нашите любими банди подкрепят или са част от лейбъли, които ние харесваме. Пост-рок за нас е просто знак, няма общо с атмосферичната музика в частност. Една от последните групи, коqто ни направи много голямо впечатление е Adebisi Shank, както и последния албум на Giraffes?Giraffes!.

МС: Имена, които ви се иска да видите записани до вашето на плакат за София тази година?

‎MA: Много са. Нека си пожелаем това да са групи, които хората от Post-Rock Bulgaria искат да видят, а не само банди, с с които ние искаме да свирим. Иначе – ASIWYFA, Adebisi Shank, Bats, Maybeshewill. Ирландската вълна, като цяло.


MC: Експресни отговори! Благодарим! Благодарим! Благодарим за което и....нямаме търпение за довечера! Хайде! GO!


1 коментар:

Анонимен каза...

how's life ? www.malkascena.blogspot.com admin found your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective backlinks Take care. Jason